Το «gipedo.eu» παρουσιάζει τον «παραδεισένιο» τόπο της Νέας Καρβάλης!

 

Άγιος Γρηγόριος, Νάδανδος, Σάγια, Τσινάρ Ντερέ, Νομός Ακσαράυ… Έννοιες άγνωστες στο ευρύ κοινό, πλην όμως ξεχωριστές και συνάμα σημαντικές στη διάρκεια των χρόνων. Στοιχεία τα οποία προέρχονται από την αρχαιότητα, εκφράζουν τον πολιτισμό ενός τόπου, φανερώνουν τις παραδόσεις της κάθε εποχής και πιστοποιούν τη μοναδικότητα ενός σαγηνευτικού οικισμού!

 

Μιας τοποθεσίας, η οποία αποτελεί τη «γέφυρα» που ενώνει το προσφυγικό στοιχείο με την σύγχρονη εποχή, ένα μέρος, το οποίο καθρεφτίζει την πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων, ένα θέρετρο το οποίο αποτελεί τόπο θρησκείας, αναψυχής, διασκέδασης, αθλητισμού και γνώσης για κάθε επισκέπτη της γης!

 

 

Ο Νάδανδος ήταν ο Ναζιανζός στη Ρωμαίκή εποχή, ενώ Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος είναι ο Πατέρας της Εκκλησίας, το σκήνωμα του οποίου μετέφεραν, πριν πολλά έτη, οι πρόσφυγες από την Παλιά στη Νέα Καρβάλη, χτίζοντας, μάλιστα, τον ομώνυμο Ναό!

 

Τσινάρ Ντερέ λεγόταν, κάποτε, το μέρος στο οποίο  βρίσκεται η σημερινή Λεύκη, στο τόπο όπου, παλαιότερα, κατασκήνωνε ο προσφυγικός κόσμος, για αρκετό καιρό.

 

Σάγια είναι το καππαδοκικό έθιμο, το οποίο γιορτάζεται ανήμερα των Θεοφανίων στην πλατεία της Νέας Καρβάλης, ενώ ο Νομός Ακσαράυ είναι η καππαδοκική Καρβάλη, την εποχή των προγόνων μας…

 

Η επέτειος μνήμη του Μεγάλου Πατρός και Ιεράρχου της Εκκλησίας, Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, αποτελεί κάθε χρόνο ένα ξεχωριστό γεγονός για τους χριστιανούς της Καβάλας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

 

 

H Δημοτική Κοινότητα Νέας Καρβάλης σχηματίζεται από τους οικισμούς, Λεύκη και Άνω Λεύκη, είναι κωμόπολη της Καβάλας και κατοικείται από, περίπου, 2.200 κατοίκους.

 

Φημίζεται για τους νόστιμους κουραμπιέδες οι οποίοι συνδέονται με το παραδοσιακό έθιμο της περιοχής, ενώ τα Χριστούγεννα διοργανώνεται μία υπέροχη εκδήλωση, μπροστά στην παλιά κοινότητα.

 

 

Την παραμονή των Φώτων αναβιώνει το καππαδοκικό έθιμο Σάγια στην πλατεία της Νέας Καρβάλης, το οποίο  γιορτάζεται με την πυρά, τις ευχές, τους χορούς και τα τραγούδια.

 

Οι πιστοί, ανάβουν μία μεγάλη φωτιά στο κεντρικότερο σημείο του οικισμού, μπροστά από το κτίριο της παλιάς Κοινότητας, πιάνονται χέρι-χέρι, χορεύουν και τραγουδούν γύρω από τη φωτιά.

 

 

 

 

 

 

Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι ευλαβικοί διώχνουν τα κακά πνεύματα, τους καλικάντζαρους, στα έγκατα της γης, ενώ πριν το άναμμα της φωτιάς, ψάλλουν  τα κάλαντα του τόπου καταγωγής τους.

 

 

Πιστοί προσκυνητές έρχονται από κάθε μέρος στο ιερό Προσκύνημα της Νέας Καρβάλης, στο οποίο  φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου, τα οποία μετέφεραν οι ξεριζωμένοι πρόγονοί μας από το Γκέλβερι της Μικράς Ασίας.

 

 

 

Βασικά αξιοθέατα του χωριού αποτελούν: ο Ιερός Ναός του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ο παραδοσιακός οικισμός Ακόντισμα και η όμορφη παραλία κατά μήκος του χωριού.

 

 

Ένα, πραγματικά, εντυπωσιακό χωριό, το οποίο «λαμπρύνει», διαχρονικά, με την παρουσία του, ο αθλητικός ποδοσφαιρικός σύλλογος, Ναζιανζός Νέας Καρβάλης.

 

Το ιστορικό αυτό σωματείο αποτελεί τη λατρεία των κατοίκων του συγκεκριμένου οικισμού, διοικείται από οργανωτικά στελέχη και λειτουργεί, άψογα, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων καθηγητών Φυσικής Αγωγής.

 

 

 

Με θεμελιωτή της ανάπτυξης του συγκεκριμένου σπορ το «σύμβολο» του τόπου, Γιώργο Ιωσηφίδη, συνεπικουρούμενο από μια ομάδα αξιόλογων κόουτς, το καμάρι της Νέας Καρβάλης δεν αποτελεί, πλέον, μόνο ένα ποδοσφαιρικό σωματείο, αλλά έναν τρόπο ζωής για εκατοντάδες ανθρώπους.

 

 

 

Η δυναμική παρουσία του πάλαι ποτέ παίκτη του Α.Ο. Καβάλας, του Άρη Θεσσαλονίκης, της Σκόντα Ξάνθης και του Ναζιανζού λειτουργεί, αναμφίβολα, καταλυτικά για την τοποθέτηση του συλλόγου σε περίοπτη θέση στην συνείδηση του κοινού, ενώ η εμβληματική εικόνα του διάσημου πρώην ποδοσφαιριστή και προπονητή της ΑΕΚ, Νίκου Κωστένογλου, δεν μπορεί να είναι, διαρκώς, χαραγμένη στη μνήμη των υποστηρικτών του σωματείου.

 

 

 

 

Ο Καβαλιώτης κόουτς αποτελεί το «φετίχ», όχι μόνο για τους κατοίκους της Νέας Καρβάλης, αλλά για το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, ενώ οι αθλητικοί του απόγονοι, Νίκος Πορτουλίδης και Μωυσής Τριανταφυλλίδης, έχουν φροντίσει να προσδώσουν τη δική τους αθλητική λάμψη, με την πετυχημένη θητεία τους σε Ηρακλή Θεσσαλονίκης και Ιωνικό, αντίστοιχα.  

 

 

 

Η ύπαρξη δύο Πολιτιστικών Συλλόγων φανερώνει πως η Νέα Καρβάλη αποτελεί στέγη πολιτισμού για πολύ κόσμο, ενώ τα δύο εργοστάσια, (Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) και «ΚΑΒΑΛΑ OIL» προσφέρουν αρκετές θέσεις εργασίας στο κοινό, το οποίο διαμένει στην εν λόγω περιοχή και στον οικισμό, Ακόντισμα, ο οποίος συνορεύει με τον μακεδονικό τόπο.

 

 

Στο υπαίθριο θέατρο του Ακοντίσματος πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι το Διεθνές Λαογραφικό Φεστιβάλ "ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΑ", ενώ από το 1988 και έκτοτε λειτουργεί ο Όμιλος Φίλων Θάλασσας Περιβάλλοντος και Ακτών Νέας Καρβάλης.

 

Η Νέα Καρβάλη διαθέτει 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και το Ειδικό Γυμνάσιο Καβάλας στο κτίριο όπου στεγάζονταν για χρόνια το Εκκλησιαστικό Λύκειο Καβάλας, αλλά και μια υπέροχη εκκλησία, στην οποία υπηρέτησε δεσπότης ο Γρηγόριος  Ναζιανζηνός στην αρχαιότητα.

 

 

Τον ενδέκατο αιώνα, η Νέα Καρβάλη έγινε η έδρα της Επισκοπής Ναζιανζού, ενώ

κάθε καλοκαίρι σφύζει από την παρουσία του τουριστικού κοινού.

 

 

Η εξυπηρέτηση και η ευχάριστη ατμόσφαιρα που επικρατεί σε κάθε κατάστημα της Νέας Καρβάλης επιτρέπουν σε πολύ κόσμο να αποκαλεί  τον συγκεκριμένο οικισμό ιδανικό για μόνιμη εγκατάσταση και παραδεισένιο τόπο για προσωρινή διαμονή!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Famiglia

Designed and Hosted by Smartcomputer.gr