Ο Αθανάσιος Μπουτζουκίδης στο «gipedo.eu»!

 

Το Κουρού-Ντερέ στη βουλγαρική και τουρκική κατοχή μεταφράζεται σε Ξεροπόταμο στην ελληνική διάλλεκτο και εγκαθίσταται στο ανατολικό μέρος του Νομού Καβάλας… Ο Παλιός Ξεριάς, ο οποίος χτίστηκε από τους Τούρκους την εποχή της τουρκοκρατίας στους πρόποδες του όρους Λεκάνη φωτίζει τον ορεινό τόπο του Νέου Ξεριά, μετά τη μικρασιατική καταστροφή και η έρημη περιοχή τις δεκαετίες του 60’ και του 70’ κατοικείται, πλέον, από ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τα γειτονικά μέρη, Λιθοχώρι, Αβραμηλιά και Δαμασκηνιά…

Ο νέος οικισμός του Νομού Καβάλας ονομάζεται, Νέος Ξεριάς, απέχει 10χλμ από τη Χρυσούπολη, 35χλμ από το κέντρο του Νομού και αποτελεί το ορεινό θέρετρο της μακεδονικής πόλης! Στολίζεται από μια έξοχη Εκκλησία, διαθέτει μεγάλη πλατεία και σφύζει από γεωργία…

 

 

Οι περισσότεροι από τους, περίπου, 500 Νεοξεριώτες καλλιεργούν τη δική τους γη στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, παράγουν άφθονα υγιεινά προϊόντα και συντηρούν δύο συλλόγους, μέσω της ηθικής και της υλικής τους συμπαράστασης... Έτσι, ο γραφικός οικισμός του Δήμου Νέστου δεν αποτελεί μόνο έναν ιδανικό τόπο εξερεύνησης για κάθε επισκέπτη, αλλά προσφέρει μια ευχάριστη ζωή σε κάθε κάτοικο του χωριού. Τέτοια που να επιτρέπει στον Πρόεδρο του Ξεριά, Αθανάσιο Μπουτζουκίδη, να μας μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον τόπο του, τηρώντας το ρητό το οποίο αναφέρει πως: «αν δεν παινέσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει»…

 

 

«Το χωριό μας αποτελείται από, περίπου, 500 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται, ως επί το πλείστον, με τη γεωργία. Εγώ διατηρώ τη θέση του Προέδρου στον συγκεκριμένο τόπο την τελευταία διετία και δραστηριοποιούμαι στον χώρο των αγροτικών εργασιών. Παλαιότερα, είχα ασχοληθεί με τον αθλητισμό ως ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου Ξεριά, του Εθνικού Νέας Καρυάς, του Ορφέα Ελευθερούπολης και της Θράκης Γραβούνας. Εν έτη 2018, παρακολουθώ, όσο μπορώ, την ομάδα του χωριού μας, η οποία εδρεύει στο γήπεδο της περιοχής, το οποίο, όμως, δε βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

 

 

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Ξεριά δε διαθέτει κερκίδες και χρειάζεται την αρωγή του Δήμου Νέστου, προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν’, είπε, αρχικά, στην ιστοσελίδα μας ο κ. Αθανάσιος Μπουτζουκίδης, για να προσθέσει στην συνέχεια.

«Στο ορεινό χωριό μας υπάρχουν ορισμένα καταστήματα, ενώ δεσπόζει η εξαιρετική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Τα τρία καταστήματα καφέ, το ένα «σούπερ μάρκετ» και το ένα κρεοπωλείο, διευκολύνουν τους κατοίκους του τόπου μας να εκπληρώνουν, καθημερινά, τις υποχρεώσεις τους, ενώ ο χώρος του Νηπιαγωγείου εξυπηρετεί, αφάνταστα, τις οικογένειες των πολύ νεαρών παιδιών.

 

 

Επιπλέον, στο χωριό μας υπάρχει ένας χώρος για την συγκέντρωση των ηλικιωμένων ατόμων (ΚΑΠΙ), ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέου Ξεριά, όπως και ο Αιμοδοτικός Σύλλογος.

Επίσης στον τόπο, ο οποίος βρίσκεται, περίπου, 2.5000 μέτρα από από τον Παλαιό Ξεριά, υπάρχει μια κεντρική πλατεία, μια παιδική χαρά με κούνιες, «γκαζόν» και συντριβάνι. Επίσης, στον χώρο της κεντρικής πλατείας υπάρχει ένα μεγάλο πεζοδρόμειο πάνω στο οποίο διεξάγονται διάφορες εκδηλώσεις της ποδοσφαιρικής μας ομάδας και του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού μας», συνέχισε ο κ. Μπουτζουκίδης, για να προσθέσει στην συνέχεια.

 

 

«Ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος αναβιώνει, διαχρονικά, ως έθιμο τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Κλείδωνα. Την ημέρα την οποία το χωριό μας γιορτάζει τον Άγιο Ιωάννη τον Κλείδωνα διοργανώνεται ο χορός των Ποντίων, των Θρακιωτών και των Σαρακατσάνων από τα μέλη της χορευτικής μας ομάδας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία διεξάγεται στις αρχές κάθε καλοκαιριού, συνοδεύεται από πλούσιο γεύμα και ποτό, κάτι το οποίο συμβαίνει και κάθε Αύγουστο, όταν και διοργανώνεται στην πλατεία του χωριού μας ο χορός της ποδοσφαιρικής μας ομάδας.  

 

 

Μάλιστα, την ημέρα την οποία πραγματοποιείται η γιορτή του ποδοσφαιρικού μας συλλόγου, στο χωριό καταφθάνουν ορισμένοι επώνυμοι καλλιτέχνες, όπως οι αδερφοί, Τσαχουρίδη, οι οποίοι μας χαρίζουν την ποντιακή μουσική, ο κ. Ζερβάκης και ο κ. Νικολαϊδης, προκειμένου να μας χαρίσουν τις εξαιρετικές φωνές τους», συνέχισε ο κ. Μπουτζουκίδης, ο οποίος αναφέρθηκε, ακολούθως, στη φυσική ομορφιά του Ξεριά.

 

«Το χωριό μας κοσμείται από τις φυσικές λίμνες, οι οποίες το περιβάλλουν στην πλευρά που κατευθύνεται κάποιος για την περιοχή της Χρυσούπολης, αλλά και από τα άφθονα γεωργικά προϊόντα τα οποία παράγονται από τους αγρότες του τόπου μας. Συγκεκριμένα, στο χωριό μας ευδοκιμούν οι καρυδιές, οι καλαμποκιές, τα σιτάρια, το κριθάρι, οι ελιές, τα καρπούια, οι ροδιές, τα πεπόνια και τα κηπευτικά προϊόντα». 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Designed and Hosted by Smartcomputer.gr