Θοδωρής Αλαφογιάννης και Κώστας Λαζαρίδης στο «gipedo.eu»!

 

Ο αστερισμός του απέραντου κάστρου κοσμεί το πάλαι ποτέ Καγιά Μπουνάρ και το απέραντο λαογραφικό μουσείο αντανακλά την ιστορική σημασία του πρώην, Δουκάλιον και της νυν Πετροπηγής Καβάλας…

Το φυλάκιο της Εγνατίας Οδού στους υστεροβυζαντινούς χρόνους θυμίζει την πρώιμη τουρκοκρατία στον τόπο, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 70 μέτρων ανατολικά της πανέμορφης πόλης, ενώ το πανηγύρι στην πλατεία του χωριού ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου φανερώνει πως τα ήθη και έθιμα της περιοχή τηρούνται από τους κατοίκους αυτής με χριστιανική ευλάβεια…

 

 

Το θέρετρο του Δήμου Νέστου απεικονίζει ένα μέρος του Μακεδονικού αγώνα, με τα «όπλα» να φυλλάσονται στο μουσείο της περιοχής, ενώ η σαγηνευτική εικόνα της «Μπλε Ζήνα» επιτρέπει σε κάθε επισκέπτη να προβεί σε ορειβασία, απολαμβάνοντας τη μαγεία της φύσης…

Ένα οδοιπορικό, λοιπόν, στην Πετροπηγή Καβάλας θα προκαλέσει στον καθένα μας έντονα συναισθήματα, θα του χαρίσει πλούσιες εμπειρίες και θα τον γεμίσει με περίσσεια ψυχική δύναμη, προκειμένου να συνεχίσει τη ζωή του… Όπως συνέβη με τους δύο συνομιλητές μας, Θοδωρή Αλαφογιάννη και Κώστα Λαζαρίδη, οι οποίοι διατηρούν τους τίτλους του Προέδρου του χωριού και υπεύθυνου του λαογραφικού μουσείου και μιλούν, εκτενώς, για τα προτερήματα της ιδιαίτερης πατρίδας τους…

 

 

 

«Εγώ κατάγομαι από την Πετροπηγή Καβάλας και εργάζομαι ως οδηγός σε ταξί, το οποίο αναλαμβάνει, κυρίως, τις διαδρομές των επιβατών από το ή προς αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας. Το χωριό μου ανήκει στον Δήμο Νέστου, στον οποίο προεδρεύει, πλέον, ο κ. Ευάγγελος Τσομπανόπουλος, ο οποίος διατηρεί τον τίτλο του Δημάρχου. Εγώ κατέχω την ιδιότητα του Προέδρου του χωριού, Πετροπηγή Καβάλας, για τρίτη συνεχή σεζόν  και προσπαθώ να βοηθώ, καθημερινά, για την πρόοδο του τόπου μου σ’ όλα τα επίπεδα», είπε, αρχικά, ο κ. Θοδωρής Αλαφογιάννης, στην ιστοσελίδα μας για να προσθέσει στην συνέχεια:

 

 

«Σε ό,τι αφορά την εικόνα της περιοχής μου, αυτό που έχω να σας πω είναι πως χρειάζεται να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποπεράτωση των έργων σε μερικούς δρόμους, οι οποίοι παρουσιάζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της δυνατής βροχής-πλυμμήρες- όπως και να τοποθετηθούν, εκ’ νέου, οι γραμματοθυρίδες στις θέσεις τους, καθώς είναι παρατημένοι στους γύρω δρόμους.

 

Στο χωριό μας κατοικούν, περίπου, 500 άνθρωποι, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, με τους περισσότερους εξ’ αυτών να ασχολούνται με γεωργικές εργασίες, εκμεταλευόμενοι του γεγονότος πως ο κάμπος του Δήμου Νέστου είναι εύφορος για την παραγωγή φρούτων και άλλων προϊόντων.

 

 

Επίσης, εγώ ως πατέρας δύο παιδιών και άνθρωπος με πολιτιστικές ευαισθησίες, δε θα μπορούσα να μην κάνω αναφορά στο εξαιρετικό μουσείο το οποίο υπάρχει στην περιοχή μας. Πρόεδρος και υπεύθυνο στέλεχος του μουσείου είναι ο κ. Κώστας Λαζαρίδης, ο οποίος είναι, πλέο,ν συνταξιούχος», πρόσθεσε ο κ. Θοδωρής Αλαφογιάννης, για να αναφερθεί, ακολούθως, στην προσωπική του ζωή στην ιδιαίτερη πατρίδα του..

 

«Είναι τμή μου που κατοικώ στο πιο παλιο χωριό του Δήμου Νέστου, το οποίο μετονομάστηκε σε Πετροπηγή, ύστερα από αρκετά χρόνια στα οποία λεγόταν, Δουκάλειο και Καλιάμπουναρ. Εγώ, λοιπόν, πέρα από την επαγγελαμτική μου δραστηριότητα και τις άλλες ασχολίες μου, ασχολήθηκα και με τον χώρο του αθλητισμού στα παιδιά μου έτη. Αποτέλεσα μέλος της πάλαι ποτέ ποδοσφαιρικής ομάδας της Πετροπηγής από τη δεκαετία του 90’ μέχρι το έτος, 2005, όταν και ο σύλλογος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση… Αγωνίστηκα στις θέσεις του κεντρικού αμυντικού και του δεξιού αμυντικού και μέσους, ενώ καθοδηγήθηκα από τον αείμνηστο προπονητή, Γκόρφη, αλλά και τους Μανούκο, Κουλιαβούδη, Καγιά και Παχύ στην συνέχεια.

 

 

Η ομάδα μας είχε καταφέρει να συμμετάσχει ακόμα και στο Πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ Καβάλας, αλλά από το έτος 2005 και έκτοτε αποτελεί, πλέον, ανάμνηση στον τόπο μας. Δυστυχώς, από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί μια ομάδων ατόμων, η οποία θα αναλάβει δράση, προκειμένου να λειτουργήσει, εκ’ νέου, ο σύλλογος, με συνέπεια ο χώρος του γηπέδου να μένει, πλέον, ανεκμετάλευτος. Έτσι, η φουρνιά των παικτών, Κελάδη, Παχύ, Τσιρδάνη, Κάμπατζη, Λασκαρίη, Σαμαρά και Καραγιαννίδη, δεν παρέδωσε την «σκυτάλη» σ’ άλλη ομάδα παικτών, με συνέπεια να μην εκπροσωπείται το χωριό μας από κάποιον αθλητικό σύλλογος την τελευταία 12ετία…

 

 

Συνεπώς, όλοι όσοι διαμένουμε στην Πετροπηγή Καβάλας δεν έχουμε τη δυνατότητα να καμαρώσουμε κάποια ομάδα, με συνέπεια να αφιερώνουμε τον ελεύθερο χρόνο μας σε κοινωνικές δραστηριότητες. Οι κάτοικοι του χωριού μας επισκέπτονται, συχνά, το κατάστημα καφέ και εστίασης της περιοχής, τα δύο «σούπερμάσκετ», την πανέμορφη σπηλιά, «Μπλε Ζήνα», η οποία προσφέρεται για αναρρυχίσεις, αλλά και την κεντρική πλατεία του χωριού στην οποία διεξάγονται οι γιορτές και τα πανηγύρια. Ειδικά, την ημέρα την οποία γιορτάζει ο Άγιος Γεώργιος η πλατεία του χωριού μας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολύ κόσμου, ο οποίος δίνει το παρών στο καθιερωμένο πανηγύρι, μετατρέποντας την Πετροπηγή σε θέρετρο της πόλης της Καβάλας».

 

 

 

Στην συνέχεια της έρευνας μας, το «gipedo.eu» ήρθε σε επαφή με τον υπεύθυνο του εξαιρετικού λαογραφικού μουσείου της Πετροπηγής Καβάλας, Κώστα Λαζαρίδη, ο οποίος μας μίλησε για τις δικές του εμπειρίες στην ιδιαίτερη πατρίδα του.  

 

«Από το έτος, 1999, διατηρώ τον τίτλο του υπευθύνου στελέχου του λαογραφικού μουσείου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Πετροπηγής Καβάλας. Στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν παλαιά αντικείμενα της παλαιολιθικής εποχής, αλλά και σημαντικά αρχαία αντικείμενα τα οποία μπορεί να δει ο επισκέπτης από κοντά. Το μουσείο μας επισκέπτονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι μαθητές των σχολείων του Νομού Καβάλας οι οποίοι μαγεύονται από τα αξιοθέατα τα οποία κοσμούν τον χώρο των περίπου 100 τ.μ, ο οποίος έχει στολιστεί με πλάκα και κεραμίδι.

 

 

Για την συντήρηση του χώρου και τη διατήρηση του καταπράσινου τόπου, σημαντική συμβολή έχει ο πρώην Δήμαρχος Νέστου, κ. Μιχαηλίδης, όπως και ο νυν Δήμαρχος της περιοχής, Βαγγέλης Τσομπανόπουλος. Τα μέλη της Δημοτικής Αρχής φροντίζουν για την επίσκεψη των μαθητών και των τουριστών και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τους. Βλέπεις, η Πετροπηγή δε διαθέτει σχολείο και οι νεαροί μαθητές αναγκάζονται να καταφθάνουν, καθημερινά, με τη βοήθεια της Δημοτικής Συγκοινωνίας, στο σχολείο του Ερατεινού», ανέφερε, αρχικά, ο κ. Λαζαρίδης στην ιστοσελίδα μας για να μιλήσει στην συνέχεια για τον ιδιωτικό του βίο.

 

 

«Εγώ διανύω, φέτος, το 76ο έτος της ηλικίας μου και αποτελώ γέννημα-θρέμμα του χωριού, Πετροπηγή Καβάλας. Από την ηλικία των 24 ετών, όμως, διαμένω στο κέντρο του Νομού Καβάλας και μέχρι την ηλικία των 54 ετών εργαζόμουν στο τμήμα του υγειονομικού ως οδηγός φορτηγού. Υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία στην περιοχή του Λουτρακίου και στην πόλη της Θεσσαλονίκης ως μέλος των στρατιωτικών μονάδων του σώματος ξηράς του τμήματος τεθορακισμένων…

 

 

Παράλληλα, είμαι πατέρας δύο αγοριών, ο ένας εκ’ των οποίων είναι στρατιωτικός στο Νάτο της πόλης του Μονάχου, ενώ ο δεύτερος εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος. Εγώ, πάντως, αγαπώ τον Νομό Καβάλας και διατηρώ δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα μου, Πετροπηγή Καβάλας. Ο συγκεκριμένος τόπος, ο οποίος διακρίνεται και για τον ιδιαίτερο εκκλησιαστικό Ναό του, στον οποίο ψάλλει ο Πάτερ Γεώργιος, έχει αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος αρκετών Βούλγαρων πολιτών. Γι’ αυτό, μάλιστα, ορισμένοι Βούλγαροι έχουν προβεί στην αγορά μιας σειράς ακινήτων, στην περιοχή η οποία αποτέλεσε κάποτε την εστία των Σαρακατσανών…».  

 

 

Designed and Hosted by Smartcomputer.gr