Ο Γιάννης Βοίδης στο «gipedo.eu»!

 

Η ομορφιά των αρχαιολογικών και θρησκευτικών μνημείων κοσμούσε μέχρι το έτος, 1968, τους Υδρόμυλους και το προσφυγικό άρωμα μυρίζεται, επί σειρά δεκαετιών, από τους κατοίκους της επονομαζόμενης, πλέον, περιοχής, Λυδία Καβάλας…

Ο τόπος, στον οποίο οι γεωργικές εργασίες αφθονούν, η περιοχή στην οποία εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας το έτος, 1922, η γη που φιλοξένησε τους Χριστιανούς αδερφούς μας, μετά την αποχώρηση της μουσουλμανικής «φωλιάς», ο οικισμός που έχει για κορωνίδα τον Πολιούχο, Άγιο Ιωάννη, τη μνήμη του οποίου τιμούμε στις 29 Αυγούστου κάθε έτους…

 

 

Το χωριό, το οποίο αποτέλεσε την κυριότερη λεωφόρο της αρχαίας πόλης, στηριγμένο στο ανατολικό τείχος το οποίο διαπέρασε τον 4ο αιώνα ο Φίλιππος Β’, ανάγεται, πλέον, σ’ ένα από τα πιο ιστορικά στολίδια της χώρας μας, τα οποία, μάλιστα, θα μπορέσει, εύκολα, κάποιος να απολαύσει αν επισκεφθεί το αρχαιολογικό μουσείο των Φιλίππων.

Η καρδιά της περιοχής στην οποία φυλακίστηκε ο Απόστολος Παύλος, στην οποία βαπτίστηκε, το 49 μ.χ, η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, με το όνομα Λυδία, εμπνέοντας τον κόσμο με τη βοήθεια του ποταμού, Ζυγάκτη στο ιερό βαπτηστήριο του μακεδονικού τόπου…

Το μέρος από το οποίο είδε για πρώτη φορά τον κόσμο ο Εθνικός μας «ήρωας», Θοδωρής Ζαγοράκης, κερδίζει, διαχρονικά, το «τρόπαιο» από κάθε παρευρισκόμενο για τη γραφικότητα, την ιστορική σημασία και την θρησκευτική του συνείδηση του… Διατηρεί την ταυτότητα του ως οικισμός, τηρεί τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, ενώ διακρίνεται για την ιδιαίτερη φιλοξενεία του, δείγμα της πλούσιας πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία χαρακτηρίζει τους πολίτες της…

 

 

 

Ένας εξ’ αυτών είναι ο Πρόεδρος του χωριού, Λυδία Καβάλας, Γιάννης Βοίδης, ο οποίος εντοπίστηκε, προ καιρού, από τον εκδότη της ιστοσελίδας μας και μας μίλησε για όλα τα σημαντικά στοιχεία τα οποία επιτρέπουν στην πατρίδα του να αισθάνεται περήφανη και ισχυρή… Τόσο, όσο νιώθει ο ίδιος όταν καλείται να αναφερθεί στον τόπο στον οποίο γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και διαμόρφωσε την προσωπικότητα του!

 

«Εγώ προεδρεύω στο χωριό, περίπου, τέσσερα χρόνια και προσπαθώ, καθημερινά, να βοηθήσω τον τόπο μου να αναπτυχθεί σ ‘όλα τα επίπεδα.

Είναι αλλήθεια, πως ταα τελευταία έτη, πολλοί κάτοικοι του χωριού, Λυδία Καβάλας, έχουν αποχωρήσει από τον τόπο μας, προκειμένου να διαμείνουν στη χώρα της Γερμανίας, ώστε να αποκατασταθούν, επαγγελματικά… Υπολογίζεται πως, περίπου, 500 άνθρωποι κατοικούν, πλέον, μόνιμα στην περιοχή της Λυδίας Καβάλας και όλοι μας επιδιώκουμε, καθημερινά, να προβαίνουμε στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα για το χωριό μας στον κόσμο…

 

 

Εγώ είμαι 38 ετών, διαμένω πλησίον της Εκκλησίας του Τίμιου Ιωάννη Προδρόμου, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είμαι περήφανος που διατηρώ τον τίτλο του Προέδρου στο χωριό της Λυδίας. Χρειάζεται να σας αναφέρω πως έχω ασχοληθεί με τον χώρο του αθλητισμού, εξασκώντας το σπορ του ποδοσφαίρου στην ομάδα της Δόξας Λυδίας στα παιδικά μου χρόνια, έχοντας, μάλιστα, ως προπονητή τον Γιάννη Σιδηρόπουλο και αγωνιζόμενος στη θέση του αριστερού εξτρεμ.  

Σε ηλικία, όμως, 14 ετών, αποφάσισα να σταματήσω το ποδόσφαιρο και από τότε μέχρι σήμερα ασχολούμαι με τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες.

Πριν, περίπου, τέσσερα έτη, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά του χωριού μου και εκλέχτηκα Πρόεδρος αυτού, προερχόμενος από την πολιτική παράταξη του στελέχους του Π.Α.Σ.Ο.Κ, κ. Σιμιτζή. Υπό την προεδρία μου στην περιοχή της Λυδίας Καβάλας, έχουν κινηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για μια σειρά από έργα στους δρόμους του χωριού.

 

 

 

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένα δύκτιο νερού, έχουν ρυθμιστεί οι βλάβες και τα προβλήματα με τον φωτισμό της περιοχής, ενώ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το άνοιγμα χώρου στο σημείο στο οποίο βρίσκεται το κοιμητήριο της Λυδίας Καβάλας, προκειμένου να λειτουργήσουν, καλύτερα, τα στελέχη του νεκροταφείου. Επίσης, στο κέντρο του χωριού πρόκειται ννα δημιουργηθεί μια παιδική χαρά, ώστε να διασφαλιστεί η διασκέδαση των νεαρών παιδιών. Επιπλέον, κάθε επισκέπτης ή μόνιμος κάτοικος του χωριού έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται το κατάστημα «ΚΑΦΈ 51», το οποίο βρίσκεται πλησίον της Εκκλησίας του χωριού και διατηρείται από τον γνωστό ελεύθερο επαγγελματίας, Δημήτρη Κουζλακίδη.

 

 

Η συγκεκριμένη επιχείρηση άνηκε σ’ εμένα μέχρι το 2014, αλλά, τότε, τη μεταβίβασα στον κ. Κουζλακίδη, ύστερα από 13 έτη συνεχούς παρουσίας μου σ’ αυτήν. Αυτό συνέβη γιατί, εκείνη την περίοδο, σκεπτόμουν, σοβαρά να ταξιδέψω για τη χώρα της Γερμανίας», πρόσθεσε ο κ. Γιάννης Βοίδης, για να συνεχίσει, λέγοντας:  

«Επίσης, στο χωριό μας υπάρχει ένα  εργοστάσιο με αντικείμενο δραστηριότητας την εισαγωγή και εξαγωγή καρπού από τη χώρα της Γερμανίας, ένα πρακτορείο, Προ-Πο, ένα φαρμακείο, ένας φούρνος, ένα, ακόμα, καφενείο, με την ονομασία, «ΤΟ ΣΤΕΚΙ», ένα «σνακ-μπαρ» και ένα κατάστημα με λάστιχα, ελαστικά και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

 

 

Ακόμα, το Δημοτικό Σχολείο της Λυδίας δε λειτουργεί, πλέον, εδώ και 4-5 έτη και οι μαθητές αυτού έχουν μεταφερθεί στην περιοχή των Κρηνίδων Καβάλας, στην οποία υπάρχει νηπιαγωγείο και προνήπιο. Το ίδιο συμβείναι και με τον γιο μου, Χρήστο, ο οποίος μαθητεύει στο νηπιαγωγείο της περιοχής, Κρηνίδες Καβάλας, σε αντίθεση με την σύζυγο μου, Ειρήνη, η οποία εργάζεται ως υπάλληλος στο βενζινάδικο της περιοχής, Πολύστυλο Καβάλας’, είπε ο κ. Βοίδης για να συνεχίσει, λέγοντας:

 

 

«Η περιοχή της Λυδίας Καβάλας βρίσκεται στον Δήμο Καβάλας από το 2010 και έκτοτε, καθώς μέχρι τότε υπαγόταν στον Δήμο Φιλίππων. Ο τόπος μας βρίσκεται στα σύνορα των πόλεων, Δράμα και Καβάλα, αφού απέχει, περίπου, 18χλμ από την πόλη της Δράμας και άλλα τόσα από την Καβάλα.

Στην περιοχή μας λείπουν τα κατάστημα τα οποία παρέχουν βενζίνη, αφού το τελευταίο βενζινάδικο σταμάτησε τη λειτουργία του πριν, περίπου, 10 έτη. Επίσης, ο πλιός δρόμος, ο οποίος αποτελούσε τη διάβαση από την Καβάλα στη Δράμα, δεν υφίσταται πια…

 

 

Ακόμα, στο χωριό μας υπάρχει ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου διαστάσεων, 5χ5, σε χώρο έξι στρεμμάτων και ένα ανοιχτό γήπεδο καλαθοσφαίρισης, το οποίο λειτουργεί σαν παιδότοπος τους θερινούς μήνες», συνέχισε ο κ. Γιάννης Βοίδης για να υπερθεματίσει κάνοντας αναφορά στον Πρωταθλητή Ευρώπης, το έτος, 2004, με την Εθνική μας ομάδα, Θοδωρή Ζαγοράκη. «Ο Ζαγοράκης, ο οποίος κατάγεται από τον τόπο μας, έμενε, κάποτε, σ’ ένα σπίτι, το οποίο βρίσκεται πάνω από την Εκκλησία της περιοχής μας, ενώ οι γονείς του και η αδερφή του, Ντίνα, διαμένουν, ακόμα, στον συγκεκριμένο τόπο. Μάλιστα, ο σύζυγος της αδερφής του, Κώστας Σιδηρόπουλος, είναι ο ιδιοκτήτης της γνωστής επιχείρησης, ξηρών καρπών, η οποία βρίσκεται στην περιοχή μας, ενώ ο γιος τους, Δημήτρης Σιδηρόπυολος, σπουδάζει στην πόλη της Θεσσαλονίκης και παλαιότερα αγωνίστηκε στην ποδοσφαιρική ομάδα του τόπου μας, Δόξα Λυδίας».   

Designed and Hosted by Smartcomputer.gr